Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2016

Program Ročník 2016

ROMAN PATOČKA

patří mezi výjimečné osobnosti nastupující generace sólistů. Po absolvování Pražské konzervatoře (Dagmar Zárubová) a Akademie múzických umění (Ivan Štraus) prohluboval dále své zkušenosti na hudebních institucích v zahraničí. Nejprve v Utrechtu (Keiko Wataya) a dále v Lübecku u Shmuela Ashkenasiho. V únoru 2009 dokončil mistrovský diplom u Stefana Picarda na Musikhochschule “Hanns Eisler“ v Berlíně.

Mimo tato studia se zúčastnil mnoha mistrovských kurzů s předními interprety současnosti. Absolvoval Mezinárodní hudební akademii v Montpelliér (Ruggiero Ricci, Stephen Shipps), v Semmeringu (Hagai Shaham, Erich Gruenberg), Ravinia (Miriam Fried, Menahem Pressler, Leon Fleisher) a Keshet Eilon v Izraeli (Ida Haendel, Georgy Pauk, Vadim Gluzman).

Tento široký studijní záběr dokázal Patočka dokonale zužitkovat na mnohých hudebních soutěžích. Je vítězem a laureátem na Soutěži Pražského jara, Leopolda Mozarta v Augsburku, Pablo de Sarasate v Pamploně, Václava Humla v Záhřebu, Flame v Paříži, Maxe Rostala v Berlíně a dalších.

Roman Patočka vystupuje jako sólista s renomovanými orchestry v České republice i v zahraničí (Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu, Hamburští symfonikové, Nagojská Filharmonie, Symfonický orchestr Navarra, Záhřebská Filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Pražská komorní filharmonie).Spo­lupracoval s Jiřím Bělohlávkem, Vladimírem Válkem, Jakubem Hrůšou, Tomášem Netopilem, Martinem Lebelem a Georgem Fritzschem. Pod taktovkou Sira Charlese Mackerrase provedl Janáčkovo Putování dušičky se Státní filharmonií Brno a spolupracoval s Komorním orchestrem Berg na světové premiéře České Rapsodie pro housle a orchestr Bohuslava Martinů. V sezóně 2008/2009 byl koncertním mistrem Německého Symfonického Orchestru Berlín. Jako komorní hráč spolupracuje Roman Patočka se špičkovými českými i zahraničními interprety: Jiřím Bártou, Igorem Ardaševem, Radkem Baborákem, Martinem Kasíkem, Roberto Giordanem, Jennifer Frautschi a Daishinem Kashimoto. Reprezentoval Českou republiku na světové výstavě EXPO 2005 v japonském Aichi. Vystoupil na festivalech Les Heures Romantiques au Pays de Monthodon, Lange Nacht der Musik ve Vídni, Les Journées Romantiques du Vaisseau Fantôme v Paříži, Shafran Festival na zámku Waldenburg, Chopinův festival v Mariánských Lázních, Pražské hudební slavnosti a dalších. Účinkoval v řadě Avro Klassiek v holandské Concertgebouw a v cyklu Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii. Natočil několik snímků pro Český rozhlas, BBC Radio 3, ORF, Radio 4 Netherlands, Rumunský rozhlas a japonskou televizi NHK. V roce 2008 bylo vydáno jeho debutové CD s klavíristou Frédéricem Lagardem. V roce 2011 natočil Patočka spolu s Pražským komorním orchestrem bez dirigenta CD s houslovými koncerty Františka Bendy.

ADAM SKOUMAL

Adama Skoumala zná publikum v Evropě, v USA a v Japonsku jako předního českého klavíristu a skladatele. Sólově vystupoval s většinou českých orchestrů (pod taktovkou například Petra Altrichtera, Serge Bauda, Lukasze Borowitze, Jiřího Kouta, Jakuba Hrůši, Leoše Svárovského, Stanislava Vavřínka, Petra Vronského a Andrease Sebastiana Weisera), se Slovenskou filharmonií, s Bamberskými symfoniky vedenými Jonathanem Nottem a s dalšími evropskými orchestry. V minulých letech se Adam Skoumal představil v cyklech České filharmonie, Symfonického orchestru FOK, Pražské komorní filharmonie, Plzeňské filharmonie, Karlovarského symfonického orchestru, na festivalech Pražské Jaro, Moravský podzim, Janáčkův Máj, Concentus Moraviae, Lípa Musica a podnikl také četná zahraniční vystoupení s orchestrem Národního divadla.

Jako skladatel na sebe Adam Skoumal poprvé upozornil na soutěži Pražského jara 1998, kde získal se svou kompozicí cenu za nejlepší provedení české soudobé skladby. V sezóně 2006 premiéroval svůj 1. Klavírní koncert s Pražskou komorní filharmonií a ve stejném roce provedl také svůj 2. Klavírní koncert za doprovodu Jihočeské komorní filharmonie. V létě 2008 zazněla ve světové premiéře na festivalu v chorvatském Dubrovníku skladba Adama Skoumala Djinnia pro housle a klavír v podání Shlomo Mintze, který ji také zařadil do programu svého jihoamerického turné a na recitály v Římě a Miláně. České publikum ji slyšelo na festivalu Pražské Jaro 2009 a její orchestrální verzi se sólistou Jiřím Vodičkou uvedl v roce 2013 Jiří Bělohlávek v přímém přenosu v České televizi. Další Skoumalova houslová kompozice – Variace na cikánskou melodii – byla vybrána jako povinná soudobá skladba pro houslovou soutěž Concours International de Violon 2009 ve švýcarském Sionu a dále na Mezinárodní houslovou soutěž v Buenos Aires v Argentině 2010. Na rok 2014 si Festival Pražské jaro objednal od Adama Skoumala houslový koncert, jehož premiéra zazněla v provedení Romana Patočky, Petera Altrichtera a Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Adam Skoumal studoval na Pražské konzervatoři u profesorky Evy Boguniové a na Akademii múzických umění ve třídách Jana Panenky a Petera Toperczera. V získávání zkušeností pokračoval na prestižních školách v USA: nejprve obdržel stipendium na Southern Methodist University v Dallasu a o dva roky později na Manhattan School of Music v New Yorku, kde studoval pod vedením Ruth Laredo. Během studií se také zúčastnil řady mezinárodních mistrovských kurzů, např. s Lazarem Bermanem, Andrásem Schiffem, Philippem Entremontem, Eugenem Indjicem a Mariánem Lapšanským.

Adam Skoumal získal 1. cenu na Soutěži českých konzervatoří a 2. cenu a titul laureáta na Mezinárodní soutěži Pražského jara 1998. Za provedení 3. klavírního koncertu S. Rachmaninova obdržel na festivalu Mladé pódium 2000 cenu za nejlepší interpretační výkon. Je také laureátem mezinárodních soutěží v Itálii (Pinerolo 1999), v Portugalsku (Porto 1999), v USA (Leschetizky Competition v New Yorku) a byl finalistou mnoha dalších soutěží (v USA např. W. Naumburg Competition, Hilton Head Competition a East & West Artists Competition).

Adam Skoumal natočil několik kompaktních disků s díly Schumanna, Dvořáka, Smetany, Rejchy, Janáčka a další nahrávky vlastní Český rozhlas, Česká televize a Radio WQXR v New Yorku. Společnost Arco Diva vydala zatím poslední CD s klavírními koncerty S. Rachmaninova a J. S. Bacha za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova