Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2016

Aktuality Ročník 2016

Cena MHF F. L. Věka a premiéra skladby na objednávku festivalu

Šestý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka má třetí říjnový víkend na programu další dva koncerty - na jednom bude udělena Cena MHF F. L.Věka 2016, na druhém zazní premiéra skladby napsané na objednávku festivalu.


V pátek 14. října se v Husově sboru v Dobrušce představí sólistka Janáčkovy opery Národního divadla Brno mezzosopranistka Jana Hrochová (Wallingerová) spolu s polským varhaníkem Waclawem Golonkou. Součástí koncertu bude udělení Ceny MHF F. L. Věka 2016. Ocenění převezme varhaník Václav Uhlíř (nar. 1954), který absolvoval Hudební fakultu AMU v Praze u Prof. Milana Šlechty. Dnes je pedagogem na Konzervatoři v Pardubicích, varhaníkem a sbormistrem na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové. Dále působí jako diecézní organolog na biskupství v Hradci Králové. Kromě svých koncertních a pedagogických aktivit se Václav Uhlíř dlouhá léta věnoval dokumentaci a propagaci varhan, a to nejen v našem regionu. Dokladem je obsáhlá a reprezentativní publikace s názvem Varhany královéhradecké diecéze, z které může již téměř deset let čerpat nejen odborná veřejnost. Tato kniha bývá často citována v diplomových pracích a stala se významným a respektovaným zdrojem informací pro milovníky varhan a památek v celé České republice. Během koncertu budou znít varhany postavené roku 1904, jejichž opravu inicioval MHF F. L. Věka v roce 2014. Kompletní obnova nástroje proběhla díky spolku PROVARHANY a mnoha desítkám dárců v minulém roce.

Další koncert šestého ročníku MHF F. L. Věka je na programu již v neděli 16. října. Na zámku v Novém Městě nad Metují se příznivcům krásné hudby představí houslista Roman Patočka a klavírista Adam Skoumal. Součástí programu je premiéra skladby, kterou napsal Adam Skoumal na objednávku festivalu.

Oba koncerty začínají v 17 hodin. Předprodej vstupenek probíhá na informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě n. M.

Zájemci z řad majitelů abonentek a vstupenek mohou v případě novoměstského koncertu využít zdarma dopravu festivalovým autobusem (trasa: Opočno, náměstí – 15.45 / Dobruška, Laichterova – 16.00 – Nové Město n. M. / zpět: v 18.30)

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova