Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2015

Program Ročník 2015

Bennewitz kvartet / Igor Františák – klarinet

BENNEWITZ KVARTET

Jakub Fišer / Štěpán Ježek / Jiří Pinkas / Štěpán Doležal

Bennewitzovo kvarteto bylo založeno v roce 1998. Díky účasti na nejrůznějších mistrovských kurzech měli jeho členové příležitost získávat zkušenosti a inspiraci od mnoha významných hudebních osobností, zejména Rainera Schmidta (Hagenovo kvarteto) a Waltera Levina (kvarteto La Salle). V roce 2003 obdrželi z rukou španělské královny diplom za vynikající studijní výsledky na Escuela Superior de Música Reina Sofía v Madridu. Rok poté byl soubor vyznamenán cenou Českého spolku pro komorní hudbu. V letech 2002–2004 bylo kvarteto angažováno jako „Quartet in Residence“ v Basileji a bylo pověřeno vedením kurzu kvartetní hry.

Soubor nese jméno houslisty Antonína Bennewitze (1833–1926), který se zasloužil o vytvoření české houslové školy. Mezi jeho žáky patří Otakar Ševčík, František Ondříček nebo členové slavného Českého kvarteta Karel Hoffmann, Josef Suk a Oskar Nedbal.

Vedle bohatého hudebního projevu se kvarteto prezentuje ojedinělým výběrem repertoáru. V roce 2012 provedlo v jediném večeru kompletní šestici Bartókových kvartetů na festivalu Maggio Musicale Fiorentino. V lednu roku 2014 v berlínském Konzerthausu uvedlo ve světové premiéře skladbu Slavomíra Hořínky „Songs of Immigrants“ – formu hudebního dokumentu, v němž autor autentický zvukový záznam tragické události – potopení lodi s uprchlíky u ostrova Lampedusa – zdařile převedl do hudebního jazyka a jednotlivé nástroje využil nevídanými způsoby. V dramaturgii svých koncertů členové kvarteta také dbají na propagaci české hudby, včetně vynikajících a neprávem opomíjených autorů jako jsou L. Dusík, A. Rejcha, P. Haas, V.Ullmann, E. Schulhoff a další.

IGOR FRANTIŠÁK

V letech 1989–1995 studoval na konzervatoři v Ostravě v klarinetové třídě doc. Valtra Vítka, u něhož pokračoval na umělecko-pedagogické katedře Ostravské univerzity. V roce 2001 získal vládní stipendium na Norwegian Academy of Music, kde pracoval pod vedením Prof. Hanse Christiana Braeina. Své hudební vzdělání si obohatil na mezinárodních interpretačních kurzech a seminářích pod vedením významných pedagogů jako např. Michel Arrignon, Eric Hoeprich, Charles Neidich, Christian Leitherer, Milan Etlík či Andrzej Janicki. Již během studií se zúčastnil se několika národních i mezinárodních soutěží, na kterých získal tato ocenění – 3. cena v Interpretační soutěži v Chomutově, 3. cena v Mezinárodní soutěži Marca Fiorinda v Turíně (Itálie) a v téže soutěži v oboru komorní hra 1. cenu se souborem duo Ensemble Moravia (Eliška Novotná – klavír).

Jako sólista vystupoval s Janáčkovou filharmonií Ostrava (dirigenti Jakub Hrůša, Vladimír Válek, Valentin Urjupin), Slovenským komorním orchestrem Bohdana Warchala, Kurpfälzisches Kammerorchester Mannheim, Czech Virtuosi (dirigent Eric Lederhandler), Jihočeskou komorní filharmonií České Budějovice (dirigent Jan Talich), Filharmonií Bohuslava Martinů, Talichovým komorním orchestrem, INTER>Camerata (dirigent Jan Jakub Bokun), Janáčkovým komorním orchestrem, Cameratou Janáček, Musici boemi, Pavel Haas Quartetem, Bennewitzovým kvartetem, Talichovým kvartetem, Zemlinského kvartetem, Škampovým kvartetem, Wihanovým kvartetem, Wallingerovým kvartetem, Kubínovým kvartetem, Dvořákovým triem a dalšími. Kromě sólových koncertů a recitálů (klavíristé Martin Kasík, Ivo Kahánek) vystupuje často jako komorní hráč v řadě souborů. Je zakládajícím členem Stadlerova klarinetového kvarteta, se kterým koncertuje více než 20 let. V posledních letech se zabývá také dobovou interpretací na chalumeau, barokní klarinety a klasicistní klarinety. Jako hráč na tyto historické nástroje spolupracuje např. se soubory Collegium 1704, Collegium Marianum, Musica Florea, Ensemble Tourbillon či Ensemble Inégal. Od roku 2002 je každoročně spolupořadatelem a lektorem mezinárodních interpretačních kurzů v Ostravě. V současnosti, vedle aktivní koncertní činnosti, působí jako docent hry na klarinet na Fakultě umění Ostravské univerzity. Igor Františák je oficiálním hráčem Buffet Crampon a americké firmy D’Addario Woodwinds, na jejíž plátky „Reserve Classic“ hraje.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova