Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2015

Aktuality Ročník 2015

Smetanovo trio a světová premiéra soudobé skladby

20. 10. 2015 / Mezinárodní hudební festival F. L. Věka


V sobotu 24. října v 19 hodin se ve Velkém sále zámku v Novém Městě nad Metují uskuteční předposlední koncert letošního ročníku festivalu.

Na koncertě se představí vynikající SMETANOVO TRIO a zazní na něm SVĚTOVÁ PREMIÉRA soudobé skladby Klavírní trio „Cosi fun tutte“, která vznikla na objednávku MHF F.L.Věka. Jejím autorem je Lukáš HURNÍK, český hudební skladatel, publicista, moderátor a rozhlasový manažer, který bude premiéře skladby osobně přítomen a koncert provede slovem.

SMETANOVO TRIO, jeden z nejprestižnějších českých souborů současnosti oslavil v roce 2009 deset let novodobé existence. Dnešní členové – Jan VODIČKA (housle), Jan PÁLENÍČEK (violoncello) a Jitka ČECHOVÁ (klavír) – patří k významným českým sólistům a dokazují, že základním předpokladem úspěchu každého kvalitního tria je dokonalá sólistická vybavenost hráčů. Soubor je pravidelným hostem významných pódií doma (Pražské jaro, Janáčkův máj, Moravský podzim, Concentus moraviae) a v zahraničí (Francie, Německo, Švýcarsko, Velká Británie, Itálie, Slovinsko, Chorvatsko, Japonsko, Brazílie, USA, Egypt). Spolupracuje s předními dirigenty – Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, Stanislav Vavřínek – a s domácími i zahraničními orchestry, z nichž jmenujme například Bamberger Symphoniker, Orchestra della Svizzera italiana Lugano, Orchestre National des Pays de la Loire, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Pražská komorní filharmonie, Komorní filharmonie Pardubice nebo Moravská filharmonie Olomouc.

FESTIVALOVÝ AUTOBUS

Pro majitele ABO vstupenek a vstupenek na koncert v Novém Městě nad Metují vypravují organizátoři zdarma festivalový autobus, který bude odjíždět z autobusového nádraží v Dobrušce se zastávkou v Laichterově ulici v 18 hodin.

VSTUPENKY

Vstupenky jsou v prodeji na Informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě nad Metují. Zakoupit je bude možné i před koncertem.

KONTAKTY

IC Dobruška: ic@mestodobruska.cz, telefon 494 629 581, 724 965 051, IC Nové Město nad Metují: info@muzeum-nmnm.cz, telefon 491 472 119, 731 627 741

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova