Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2015

Aktuality Ročník 2015

Festivalový autobus na koncert do Deštné

17. 9. 2015 / Mezinárodní hudební festival F. L. Věka


KATEŘINA KNĚŽÍKOVÁ a BAROCCO SEMPRE GIOVANE – úvodní koncert

V kostele Máří Magdaleny v Deštném v Orlických horách se v neděli 20. září uskuteční již podruhé úvodní koncert MHF F. L. Věka.

Mecenáš Pavel Smutný, president nadačního fondu BOHEMIAN HERITAGE FUND, jehož zásluhou se festival rozšířil do Deštného v Orlických horách, prohlásil: „Je to významná kulturní akce pro celý region. Díky jménu si připomínáme slavného dobrušského rodáka Františka Vladislava Heka, buditele a obdivovatele W. A. Mozarta. Dobruška, Deštné v Orlických horách, Nové Město nad Metují a Opočno se tak stanou sídlem sedmi znamenitých koncertů. Těšme se z krásné hudby a přejme festivalu povedený ročník!“

Protagonisty úvodního koncertu jubilejního V. ročníku MHF F. L. Věka, který začíná v 17 hodin, budou sopranistka Kateřina Kněžíková a soubor Barocco sempre giovane.

KATEŘINA KNĚŽÍKOVÁ absolvovala Pražskou konzervatoř a Hudební a taneční fakultu Akademie múzických umění v Praze. Je laureátkou řady soutěží a přehlídek. V Národním divadle v Praze debutovala v roce 2005 v roli Zerliny a od roku 2006 je stálou členkou ansámblu. Hostuje v Divadle J. K. Tyla v Plzni a v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Významnými rolemi se podílela na představeních v Theatre de Caen, Opéra Royal de Versailles, Theatre Royal de La Monnaie v Bruselu, Opéra de Dijon. Spolupracovala s dirigenty jako je Serge Baudo, Jiří Bělohlávek, Jakub Hrůša, Václav Luks a významnými tělesy jako BBC Symphony orchestra, Collegium 1704, Česká filharmonie, Camerata Salzburg, Hessischer Rundfunk Frankfurt am Main. Spolu s Jiřím Bělohlávkem natočila novou oficiální verzi Státní hymny České republiky.

BAROCCO SEMPRE GIOVANE Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) je komorní soubor složený ze špičkových mladých profesionálních hudebníků. Byl založen Josefem Krečmerem v roce 2004 a specializuje se na interpretaci skladeb vrcholného baroka, nevyhýbá se však ani jiným slohovým obdobím včetně tvorby soudobé. Soubor je zván na domácí i zahraniční hudební festivaly jako Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, MHF Brno, MHF Český Krumlov, Concentus Moraviae, Svátky hudby v Praze, Podblanický podzim, Festival Mitte Europa, The Ohrid Summer Festival, Nitrianska hudobna jar, Kammermusik um halb acht Basel, Bach Istanbul'da, IMusicFest of George Lobkowicz, atd.), jeho koncerty vysílala v přímém přenosu Česká televize, Televize Noe, Český rozhlas, nahrává na CD. Barocco sempre giovane pořádá vlastní abonentní řadu v prostorách pardubického zámku a pravidelně spolupracuje s významnými českými i zahraničními sólisty (G. Carmignola, I. Ženatý, J. Bárta, M. Fukačová, J. Boušková, K. Englichová a další).

PROGRAM KONCERTU

Antonio Vivaldi (1678–1741)

Sinfonia RV 116 Unraggio di speme (Orlando furioso RV 728)

Spoza, son disprezzata (Bajazet RV 703)

Georg Friedrich Händel (1685–1759)

Ouverture (Giulio Cesare HWV 17)

Ma quando tornerai (Alcina HWV 34)

Piangero, la sortemia (Giulio Cesare HWV 17)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)

Divertimento B dur KV 137

I. Andante, II. Allegro di molto, III. Allegro assai

Exsultate, jubilate Motet pro soprán a orchestr KV 165

I. Allegro, II. Andante, III. Allegro

VSTUPENKY

Vstupenky na všechny koncerty MHF F.L.Věka 2015, včetně ABO vstupenek jsou v prodeji na Informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě nad Metují. Zakoupit vstupenky bude možné i před koncertem.

KONTAKTY

IC Dobruška: ic@mestodobruska.cz, telefon 494 629 581, 724 965 051 IC Nové Město nad Metují: info@muzeum-nmnm.cz, telefon 491 472 119, 731 627 741

FESTIVALOVÝ AUTOBUS

Pro majitele ABO vstupenek a vstupenek na koncert v Deštném v O.h. vypravují organizátoři zdarma festivalový autobus, který bude odjíždět z autobusového nádraží v Dobrušce se zastávkou v Laichterově ulici v 16 hodin.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova