Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2014

Aktuality Ročník 2014

30. 6. 2014 / Mezinárodní hudební festival F. L. Věka

Zveřejnění programu MHF F. L. Věka 2014


Čtvrtý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka se uskuteční v období od 13. září do 9. listopadu 2014 a s ohledem na právě probíhající Rok české hudby se dramaturgie zaměřuje na významné osobnosti české hudby. Patronem letošního ročníku se stal prof. Jiří Bělohlávek, šéfdirigent České filharmonie a prezident festivalu Pražské jaro.

Sólisté koncertů

Soubor předních českých hráčů na dechové nástroje Czech Brass pod vedením trumpetisty Marka Zvolánka zahraje společně s tympanistkou Cécile Boiffin původem z Francie. Špičková houslistka Gabriela Demeterová, která žije v Anglii, vystoupí s uznávaným varhaníkem a organologem Pavlem Černým, který rozezní historické varhany z roku 1727. Po uvedení Requiem W. A. Mozarta, které se setkalo s velkým ohlasem, zazní na festivalu další závažné duchovní dílo Missa Sanctissimae Trinitatis Jana Dismase Zelenky pro sóla, sbor a orchestr v nastudování souboru dobových nástrojů Ensemble Inégal pod vedením Adama Viktory. Festival pokračuje i v koncertech vítězů interpretačních soutěží – violoncellista Ivan Vokáč, vítěz Mezinárodní soutěže Bohuslava Martinů 2013, si s sebou přiveze kolegy z Prague Cello Quartet. Letos opět zazní i premiéra soudové skladby, kterou na objednávku festivalu napsal skladatel a muzikolog Aleš Březina, uvedena bude na koncertě Dvořákova tria v obsazení Jan Fišer, Ivo Kahánek a Tomáš Jamník, který od loňského roku pracuje jako asistent na Univesität der Künste v Berlíně. Klavírní duo Ivan Klánský a Lukáš Klánský provede komplet Slovanských tanců Antonína Dvořáka. O závěrečný koncert v podobě vkusného vykročení mimo klasickou hudbu se postará Ondřej Havelka a jeho Melody Makers.

Doprovodný program

Významný český houslař Tomáš Pilař a jeho dílna, která působí v Hradci Králové, slaví v letošním roce jubileum 90 let od založení. Při této příležitosti se uskuteční beseda s tímto nesmírně zajímavým člověkem, který je krom jiného i častým návštěvníkem koncertů festivalu. Organolog Pavel Černý provede návštěvníky koncertu jindy nepřístupnými místy a seznámí je s historií a stavbou královského nástroje.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova