Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2013

Aktuality Ročník 2013

20. 10. 2013 / Mezinárodní hudební festival F. L. Věka 2013

INTERVIEW / STÉPHANE BÉCHY – cembalo


Studoval jste u významné varhanice Marie-Claire Alain, která nedávno zemřela. Čím vás nejvíce ovlivnila a jak na ni vzpomínáte?

Marie-Claire Alain byla mou učitelkou po více než 10 let. Vždy respektovala moji osobnost a svobodu. Předala mi spoustu svých znalostí a zkušeností. Byla to skvělá umělkyně. Často na ni vzpomínám a vím, že jsem jejím velkým dlužníkem.

Jste rytířem francouzského národního řádu Arts et Lettres. Za co se takové vyznamenání uděluje?

Tento řád uděluje umělcům francouzská vláda. Věřím, že jsem se stal držitelem tohoto řádu za prezentování francouzské hudby světu.

Na sedmnácti recitálech v Paříži jste uvedl kompletní dílo J. S. Bacha. Jak dlouho jste ten projekt připravoval?

Tento projekt se stal součástí mého života. Je to trochu jako když lezete na horu – těžká práce – ale nikdy nezapomenete na to, když se konečně ocitnete na jejím vrcholu. Na díle J. S. Bacha jsem pracoval společně s Marie-Claire Alain, ale i tak jsem musel spoustu věcí dohnat. Bylo to pro mne velmi náročné tříleté období.

Jaká je kulturní a politická situace ve Francii? Máte nějaké srovnání s ostatními zeměmi?

Bohužel, naše společnost uznává ekonomický systém, jež upřednostňuje finanční zisk před lidskou vynalézavostí a kolektivní solidaritou. Umělci se snaží přispět ke změně světa skrz svá díla, do nichž vkládají své emoce. Francie je země, kde kultura je velmi bohatá i v období finanční krize a je aktivně podporována vládou.

Jak je u vás financována kultura, z jaké části to bývá stát a soukromý sektor?

Kultura je ve Francii financována převážně státem a městy. V minulých letech byl přijat zákon, jež umožňuje sponzorství soukromých osob a firem, ale s tímto se setkáváme stále minimálně.

Znáte ve Francii nějaké české interprety – cembalisty nebo varhaníky?

Ne, ale určitě bych nějaké strašně rád poznal, jelikož se mi vaše země, krajina a kultura moc líbí!

Jste ředitelem konzervatoře v Caen. Myslíte si, že se mladá generace (klasických hudebníků) uživí hraním a učením? Není těchto absolventů příliš mnoho?

Tvrdě pracující hudebníci mají vždy šanci. Výuka a podpora mladých hudebníků je mojí vášní a součástí mého uměleckého života.

Váš koncert se známým recitátorem Alfredem Strejčkem se uskuteční v neděli 20. října v rámci festivalu F. L. Věka v Dobrušce. Můžete přiblížit téma?

Tématem tohoto programu je francouzská cembalová hudba z poloviny 18. století a také hudební skladatel Jacques Duphly, jehož jsem obdivovatelem. Můj text je ve formě dopisů z tohoto období a obsahuje jména hudebníků, kteří mají něco společného s Kostelem Sv. Marie v Paříži, kde v současné době působím jako varhaník. Spousta těchto skladatelů jsou mými předchůdci v této oblasti.

Existuje něco, co vás trápí, co byste rád změnil nebo ovlivnil?

Ano, uvítal bych pohodlnější letadla … A teď bez vtipkování, myslím si, že všichni musíme více usilovat o respekt a solidaritu ve společnosti. Věřím, že umění může v této oblasti přispět značnou částí.

Na co se v budoucnu nejvíce těšíte, jaké máte plány?

Mým hlavním projektem je sepsat životní dílo Jacques Duphly a publikovat o něm knihu. Doufám, že tato kniha bude přeložena do češtiny, jelikož jeho hudba promlouvá k srdcím nás všech.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova