Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2012

Aktuality Ročník 2012

Světová premiéra skladby zazněla v Novém Městě nad Metují

Kostel Nejsvětější Trojice, Nové Město nad Metují, neděle 25. 11. 2012 / Český chlapecký sbor BONI PUERI / sbormistr Marek Štryncl


Do posledního místa zaplnili návštěvníci kostel Nejsvětější Trojice v Novém Městě nad Metují v neděli, kdy zde proběhl poslední koncert letošního Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. Chlapecký sbor BONI PUERI dostál své vynikající pověsti. Od prvního tónu bylo divákům jasné, že budou svědky něčeho velmi krásného, to však ještě netušili, že je čekají dvě velká překvapení. Vyslechli světovou premiéru, v Novém Městě nad Metují byla poprvé předvedena Žákovská koleda od současné skladatelky Sylvie Bodorové, druhým překvapením byla účast samotné skladatelky.

Sylvie Bodorová výrazně zaujala už na konci devadesátých let, její „Terezín Ghetto Requiem s barytonovým sólem (1998)'' zněl v USA, ve Wigmore Hall, při oslavě „pádu zdi“ v Berlíně v Deutsche Oper a na mnoha dalších místech. Dnes patří k nejhranějším českým autorům, její skladby se prosadily v zahraničí a reprezentují soudobou českou hudební kulturu na významných pódiích a festivalech. Žákovskou koledu, která v neděli zazněla, napsala pro Mezinárodní hudební festival F. L. Věka a skladba byla „šita na míru“ vystupujícímu sboru. Její účast na premiéře pro ni byla radostná nejen proto, že BONI PUERI se zhostili jejího díla excelentně. „Potěšila mě také velká návštěvnost a velmi pozorné a milé publikum, oboje svědčí o vysoké kulturnosti této lokality,“ sdělila svůj příjemný dojem z celého večera skladatelka. Její další slova mohou potěšit především pořadatele: „Skladbu pro tento festival jsem psala velmi ráda, protože mě vždy těší, když se pořádání těchto akcí, které není vůbec jednoduché, ujímají mladí lidé. V Pavlu Svobodovi a jeho týmu vidím velikou naději.“

Sylvie Bodorová vidí budoucnost festivalu slibně, přesvědčili ji pořadatelé i publikum. Svou roli na úspěšnosti sehrává také výborná dramaturgie. Závěr v podobě BONI PUERI byl zvolen s velkým citem. Blíží se doba adventní, která je schopna naladit tak trochu „do výšek“ každého. A tak označení jako hlasy cherubínů či zpěv andělský získávají v tomto čase na významu. BONI PUERI takový zpěv přinesli. Mužské hlasy v kombinaci s naprosto výjimečnou barvou chlapeckých sopránů byly pro posluchače nezapomenutelným zážitkem. Sopránová sóla připomínala slova z díla o dobrušském rodákovi, jehož jméno festival nese: „František spustil svým jasným, stříbrným hlasem, a kněží na první jeho čisté zvuky krásně intonované na sebe se podívali. František zpíval jako skřivánek,“ píše Alois Jirásek, jehož románový F. L. Věk budil svým sopránem nadšení.

Se stejným nadšením byli přijati BONI PUERI, s nadšením byl přijat celý druhý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. Jak jej hodnotí sami pořadatelé, na to se zeptáme jeho uměleckého ředitele Pavla Svobody v pátek, věříme, že nám prozradí i něco z ročníku příštího, který se již připravuje.

Dana Marková

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova