Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2012

Aktuality Ročník 2012

Český filharmonický sbor Brno a sólisté a Komorní filharmonie Pardubice

Kostel sv. Václava v Dobrušce, neděle 4. 11. 2012


Včera pokračoval MHF F.L. Věka 2012 koncertem, který nesl podtitul „Pocta Václavu Havlovi“. Konal se pod záštitou Dagmar Havlové a byl poctou všem zesnulým a poděkováním prezidentu Václavu Havlovi.

Je možné, že ještě dlouho po skončení nedělního koncertu Mezinárodního hudebního festivalu F.L.Věka se v prostoru kostela sv. Václava v Dobrušce chvěly tóny Requiem d moll KV 626. Tak velká je síla posledního díla Wolfganga Amadea Mozarta. Zaplněný kostel, závěrečný potlesk vestoje, který nebral konce. Tím způsobem vzdala Dobruška hold velkému skladateli a interpretům, Českému filharmonickému sboru Brno a Komorní filharmonii Pardubice, dirigentovi a všem sólistům.

Každá část tohoto díla znovu a znovu uchvacuje generace diváků svým magickým kouzlem. Obrovský emotivní náboj přinášejí už úvodní takty, napětí, které provází téměř celé dílo, nenechá posluchače ani na chvíli vydechnout. Čistota a průhlednost klasicismu ustupuje dramatičnosti, temné tóny gradují s neúprosnou pravidelností, aby se pak během jedné vteřiny měnily v nadpozemsky něžné pasáže. Každý tón vypovídá o genialitě autora, jemuž se hudební myšlenky rodily v hlavě s neuvěřitelnou lehkostí.

Mozart, který začal komponovat už v dětském věku, byl pověstný i tím, že dokázal skládat závratným tempem, což ho však silně vyčerpávalo a divadelní ředitele dokázalo pořádně potrápit. Asi nejvíc si užil Domenico Guardasoni, který se zasloužil o uvedení Dona Giovanniho. Tuto operu složil Mozart pro Prahu v roce 1787, v předvečer premiéry byla opera stále ještě bez předehry. Mozart sice tvrdil, že ji nosí v hlavě, nicméně bylo potřeba ji dostat na papír. Stihl to během noci, ráno byla předehra hotová. Celý den se rozepisovala pro všechny hráče orchestru, ti ji dostali těsně před začátkem premiéry a zahráli ji bez jediné zkoušky. A údajně bez jediné chybičky. Pražské obecenstvo bylo Donem Giovannim, kterým Mozart dosáhl vrcholu klasicismu, ohromeno a nadšeno. A právě přes Dona Giovanniho se k Mozartovi dostal mladý student Hek, který si v opeře zazpíval a během příprav na premiéru se stal na krátký čas skladatelovým žákem. Zda se znovu sešli později, v pověstném hudebním nebi, to nikdo neví, ale pokud ano, v neděli večer si spolu určitě s potěšením vyslechli Mozartovo Requiem na Mezinárodním hudebním festivalu F.L.Věka v Dobrušce.

Festivalový maratón však nekončí, diváci se mohou těšit na neděli 18. listopadu, kdy v Kině 70 vystoupí recitátor Alfréd Strejček a violoncellista Petr Nouzovský

Dana Marková

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova