Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2012

Aktuality Ročník 2012

Kouzelné housle J. Špačka


Pokud bychom žili v době mýtů či jejich pohádkových obměn, v neděli by se zrodily „kouzelné housle“. Tak se totiž proměnil tento nástroj v rukou Josefa Špačka, koncertního mistra České filharmonie. Věta, že díky němu housle obživly a dokázaly mluvit v neuvěřitelné škále barev a odstínů, není nadsázkou; cítili to všichni posluchači třetího koncertu Mezinárodního hudebního festivalu F.L.Věka v Dobrušce.

Pozvánka zněla zdánlivě skromně. Dva sólové nástroje v kostele sv. Ducha, který je jedním z menších prostorů, jež festival nabízí. Ale toto spojení předčilo veškerá očekávání. Když na konci houslového vystoupení umělecký ředitel festivalu Pavel Svoboda řekl, že každý tón měl svou duši, nemohl to vyjádřit lépe. Podepsal se kostel, podepsaly se hrané skladby, podepsal se houslista, který je „mistrem svých houslí“.

Koncert byl zahájen Bachem. Jeho varhanní skladby jsou ve znamení polyfonie, kdy skladbu vytváří různé množství samostatných hlasů. Při hře Josefa Špačka se zdálo, že totéž dokáží i housle. Když pak převzal slovo Bach – varhaník v podání Václava Uhlíře, byla skladatelova jedinečnost zcela zřetelná a dnes můžeme těžko věřit tomu, že po roce 1750, kdy zemřel, upadla jeho hudba na padesát let v zapomenutí. Václav Uhlíř pak přešel do klasicismu (Haydn a Kuchař). Toto plynulé přecházení si posluchači „nekazili“ potleskem, o to bouřlivěji se rozezněl po poslední varhanní skladbě – improvizaci na chorál Soudce všeho světa, Bože.

Závěr koncertu patřil houslím. Dramaturgové se opět projevili jako odborníci na slovo vzatí. Prokofjev a Ysaÿe. Veliký kontrast mezi klasicismem a právě těmito skladateli, při nichž se virtuozita Josefa Špačka projevila neuvěřitelným způsobem, nemohl přinést nic jiného než nadšení a úžas! Není divu, že se po skončení koncertu dostalo oběma protagonistům obrovského aplausu stojících diváků.

Pověstná laťka je nastavena hodně vysoko, nicméně každý, kdo si přečte další nabídku, uvidí, že dolů nepůjde. Vivaldi, Händl a Galuppi, Orchestr Collegium 1704 a sopranistka Raffaella Milanesi, taková bude nejbližší neděle, tentokrát v kostele sv. Václava.

Dana Marková

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova