Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2012

Aktuality Ročník 2012

Dana Marková o premiéře MHF F. L. Věka v Opočně


Skladatel, hudebník a divák. Trojice, která nesmí chybět při konání koncertu, těžko říci, kdo z nich je nejdůležitější. Druhý koncert Mezinárodního hudebního festivalu F.L.Věka proběhl v neděli v Opočně a už po prvních taktech pocítili mnozí diváci, že nejdůležitější není nikdo z trojice jmenovaných. Nejdůležitější byla hudba.

Je pravděpodobné, že tento pocit měli „na svědomí“ sami hudebníci. O Bennewitzově kvartetu, které koncert zahájilo dílem Ludwiga van Beethovena, se říká, že je opravdová radost ho při hře vidět. Skutečnost předčila očekávání, hráči si zjevně vychutnávali každičký tón tohoto hudebního génia. Pomyslný oblouk, na jehož začátku je skladatel a konci posluchač, nebyl díky hudebníkům ničím přerušen, spojení se skladatelem, žijícím zhruba před dvě stě lety, bylo dokonalé. Platilo to i pro další dílo, Clarinettino Ondřeje Kukala. Tato skladba z roku 1990 je pověstná tím, že zaujme už při prvním poslechu. Posluchači nedělního koncertu to mohou potvrdit, ohlas na skladbu byl bouřlivý. Spontánní potlesk patřil kvartetu a oběma sólistům, klarinetistce Ludmile Peterkové a kontrabasistovi Pavlu Klečkovi. A především Ondřeji Kukalovi, který sice musel účast odříci, jehož přítomnost však byla díky síle jeho díla téměř hmatatelná. Závěr koncertu patřil Wolfgangu Amadeu Mozartovi. Pokud by se tleskalo dramaturgovi koncertu, mělo by se tleskat s velkým uznáním. Vrátit se od vygradovaného Ondřeje Kukala zpět do klasicismu a jako tečku zvolit Mozarta byla šťastná volba.

Koncert, při němž obdiv k virtuozitě hráčů postupně přechází k silnému prožitku z hudby, to je asi vždy to nejvyšší možné ohodnocení. V neděli to v Opočně platilo stoprocentně. A zda je stoprocentní i účast Opočna na festivalu, jehož střediskem je Dobruška, také v příštím roce, na to odpověděla místostarostka Šárka Škrabalová. „Koncert byl překrásný a pro nás je čest, že patříme mezi města, která se mohou festivalu účastnit. S pořadateli jsme již domluveni, rádi budeme spolupracovat i při Mezinárodním hudebním festivalu F. L. Věka 2013, ujistila opočenská místostarostka.

Dana Marková

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova