Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2012

Aktuality Ročník 2012

Ludmila Peterková a Bennewitz Quartet v Opočně

neděle 7. 10. 2012 od 16.00


Zatímco I. ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka byl výhradně záležitostí Dobrušky, letošní se rozrostl. Přibylo Opočno a Nové Město. I když srdcem festivalu zůstává Dobruška, další dvě města určitě nezůstávají „na okraji“. Svědčí o tom nejbližší koncert. V neděli v 16 hodin přivítá Opočno Ludmilu Peterkovou, která bývá nazývána českou klarinetovou královnou, a cenami ověnčený Bennewitz Quartet.

Místem koncertu bude Kodymův národní dům. „Všichni, kdo zde vystupovali, hodnotili špičkovou akustiku, protagonisté jsou ti z nejlepších, neděle bude stát za to,“ shrnuje stručně umělecký ředitel festivalu Pavel Svoboda. Stručnost si může dovolit, umělci, kteří do Opočna přijedou, reklamu nepotřebují.

Bennewitzovo kvarteto patří ke vzácným souborům, které mají na pódiu tak příjemné a harmonické vzezření, že je opravdová radost je při hře vidět. Spojením čtyř různých pohledů a jejich prolnutím dávají vzniknout hudbě mnoha barevných a zvukových proměn, stálé živé a svěží. Kvarteto, které vzniklo na pražské AMU v roce 1998, je držitelem mnoha ocenění a dnes je „doma“ po celém světě. Stejně jako klarinetistka Ludmila Peterková, laureátka mezinárodní soutěže Pražské jaro, v současné době profesorka Pražské konzervatoře, ale také příležitostná moderátorka a herečka. S Benewitzovým kvartetem začala spolupracovat loni při nahrávce desky, která byla dosti odvážným průřezem. Vedle sebe stál Mozartův klarinetový kvintet, Rejchův kvintet a Clarinettino Ondřeje Kukala, což je moderní skladba pro smyčcové kvarteto a kontrabas (říká se o ní, že posluchače chytne hned při prvním poslechu).

Co je pro Opočno důležité? V neděli tu zazní dvě ze zmíněných skladeb, Mozartův kvintet a Clarinettino Ondřeje Kukala, při němž vystoupí Pavel Klečka, první kontrabasista z Pražské komorní filharmonie. Úvod bude patřit Ludwigu van Beethovenovi. Při zvážení všech plus je jisté, že pozvání na nedělní odpoledne do Opočna zní více než lákavě.

Dana Marková

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova