Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2012

Aktuality Ročník 2011

5. prosince 2011 / slavnostní zakončení festivalu F. L. Věka

Dobruška – závěrečný koncert Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka proběhne v pondělí 5. prosince ve Společenském centru


Komorní filharmonie Pardubice se sólistou Radkem Baborákem uzavře I. ročník hudebního festivalu F. L. Věka. Stane se tak v pondělí 5. prosince 2011 od 19.30 ve Společenské centru – Kino 70 v Dobrušce. Díky festivalu je město skloňováno
i v celostátních médiích, například listopadový koncert Kateřiny Englichové natáčela Česká televize.

Radek Baborák je považován za nejlepšího světového hráče na lesní roh, tento držitel Ceny Grammy Classic a dlouholetý první hornista Berlínské filharmonie se v Dobrušce představí i jako dirigent. Stal se vítězem prakticky všech národních soutěží, absolutním vítězem rozhlasové soutěže Concertino Praga (ve 12 letech) a o tři roky později i vítězem Pražského jara. Od čtrnácti let studoval na Pražské konzervatoři ve třídě profesora Bedřicha Tylšara. V této době se také s úspěchem zúčastnil mnoha mezinárodních soutěží a obdržel mnohá ocenění. Jako sólohornista vystupuje s řadou renomovaných českých i zahraničních těles a dirigentů. Mezi nejznámější bezesporu patří Berlínská, Londýnská, Česká, Mnichovská, Petrohradská a Tokijská filharmonie; Bavorský rozhlas, Bamberští symfonikové, Orchestre National de Lyon, Bachakademie Stuttgart a Mozarteum Salzburg.

Na programu bude slavná Suita z Vodní hudby Georga Friedricha Handela a Symfonie g moll Wolfganga Amadea Mozarta, která patří k základnímu repertoáru pardubických filharmoniků. Dlouholétý sólohornista Berlínské filharmonie se jako sólista představí v Koncertu Es dur W. A. Mozarta a v Tafelmusik Georga Phillipa Telemanna.

Pořadatelé již nyní připravují následující ročníky, kompletní program bude zveřejněn v dubnu 2012. Úroveň festivalu dokládá i fakt, že již nyní převzal nad příštím ročníkem osobní záštitu ministr kultury ČR Jiří Besser.

Předprodej vstupenek v Informačním centru v Dobrušce.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova