Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2011

Umělci Ročník 2011

Radek Baborák – lesní roh

Radek Baborák je považován za nejlepšího světového hráče na lesní roh, tento držitel ceny Grammy Classic a dlouholetý první hornista Berlínské filharmonie se představí i jako dirigent.

Narodil 11. března 1976 v Pardubicích, v rodině s bohatou muzikantskou tradicí. Již od svých osmi let se intenzivně věnoval studiu hudby a hře na lesní roh, pod vedením profesora Karla Křenka. První úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Za krátký čas se stal vítězem prakticky všech národních soutěží, absolutním vítězem rozhlasové soutěže Concertino Praga (ve 12 letech) a o tři roky později i vítězem Pražského jara. Od čtrnácti let studoval na Pražské konzervatoři ve třídě profesora Bedřicha Tylšara. V této době se také s úspěchem zúčastnil mnoha mezinárodních soutěží a obdržel mnohá ocenění.

Jako sólohornista vystupuje R. Baborák s řadou renomovaných českých i zahraničních těles a dirigentů. Mezi nejznámější bezesporu patří Berlínská, Londýnská, Česká, Mnichovská, Petrohradská
a Tokijská filharmonie; Bavorský rozhlas, Bamberští symfonikové, Orchestre National de Lyon, Bachakademie Stuttgart a Mozarteum Salzburg.

Jeho repertoár zahrnuje díla různých období, jak virtuózní koncerty barokní a klasické (Förster, Telemann, Mozart, Haydn
a jiní), tak i velké romantické a moderní skladby (Weber, Schumann, Saint-Saëns, Strauss, Gliere, Pauer, Marti). Mezi své celovečerní recitály s klavírem často zařazuje skladby L. v. Beethovena, Donzi, Dukase, Nizzi, Hindemita. R. Baboráka se také zasloužil o rozšíření hornové literatury, neboť sám aktivně přepisuje a hraje díla, která byla původně zkomponována pro jiné hudební nástroje, např. sonáty J.S. Bacha pro violoncello a violu da gamba, které také s velikým úspěchem natočil.

www.baborak.com          «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova