Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2011

Aktuality Ročník 2011

27. 11. 2012 / Dobruška, Opočno, Nové Město nad Metují / Mezinárodní hudební festival F. L. Věka 2012

Závěrečná zpráva (Česky)


Druhý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka byl v neděli zakončen beznadějně vyprodaným koncertem Českého chlapeckého sboru Boni Pueri v Kostele Nejsvětější Trojice v Novém Městě nad Metují. O letošním ročníku referovala řada médií, rozhovory s umělci uveřejnil Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas 3 Vltava, webový portál Opera PLUS, Rychnovský Deník, Orlický týdeník a další. Prostory většiny koncertů byly vyprodané, průměrná návštěvnost druhého ročníku festivalu se pohybovala okolo 170 posluchačů, což při osmi koncertech znamená hodně přes 1000 návštěvníků.

Program 2012

V průběhu festivalu byly publiku z Dobrušky a širokého okolí představeny i velké projekty, mimo jiné Requiem d moll Wolfganga Amadea Mozarta v podání Českého filharmonického sboru Brno a Komorní filharmonie Pardubice. Osobnost Františka Vladislava Heka i jeho literární a obrozeneckou tvorbu přiblížil Alfred Strejček. Dále vystoupila řada interpretů, kteří se těší velkému uznání i na světových pódiích: Ivan Ženatý a Josef Špaček (housle), Petr Nouzovský (violoncello), Ludmila Peterková (klarinet), Pavel Steidl (kytara), Bennewitzovo kvarteto. Nově zrekonstruované varhany v Kostele sv. Ducha rozezněl diecézní organolog Václav Uhlíř, špičková italská sopranistka Raffaella Milanesi a orchestr dobových nástrojů Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem společně představili především díla barokního skladatele Georga Friedricha Händela, dále Talichova komorní filharmonie s dirigentem Janem Talichem uvedla program z díla W. A. Mozarta. Nadšené publikum ocenilo řadu protagonistů potleskem vestoje, často si vynutilo i několik přídavků.

Premiéry

Ve světové premiéře zazněla letos dvě díla, která byla komponována na objednávku festivalu: sborové dílo Žákovská koleda uznávané skladatelky Sylvie Bodorové a pořad o Františku Vladislavu Hekovi recitátora Alfreda Strejčka, o jehož natočení se nyní jedná s Českým rozhlasem.

Cena MHF F. L. Věka

Projekt Ceny Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka má za cíl ocenit osobnosti, které se svým celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem zasloužily o kulturu regionu. Cena MHF F. L. Věka může být udělena i významným osobnostem ze světa kultury, které pocházejí z východočeského regionu. Ocenění je udělováno každý rok, o udělení rozhoduje Festivalový výbor MHF F. L. Věka a nominace může zasílat i široká veřejnost. Držitelem ocenění za rok 2012 se stal doc. Václav Rabas, který cenu převzal z rukou senátorky Mgr. Miluše Horské. Předání se zúčastnil i hudební skladatel Luboš Sluka, který je držitelem této ceny za rok 2011. Doc. Václav Rabas (* 1933), varhanní virtuóz, zakládající ředitel Konzervatoře Pardubice a profesor Hudební fakulty AMU v Praze v letech 1977 – 1991, se významným způsobem zasloužil o kulturu a školství ve východních Čechách. Jako vítěz první Mezinárodní varhanní soutěže Pražské jaro 1958 pravidelně účinkoval s Českou filharmonií i na zahraničních hudebních festivalech, kde mimo jiné interpretoval skladby českých autorů od baroka až po soudobou hudbu. [* 2012/news/zaver_1.jpg .[center] *] [* 2012/news/zaver_2.jpg .[center] *]

MHF F. L. Věka 2013

Pořadatelé MHF F. L. Věka již připravují následující ročník festivalu, jehož program bude zveřejněn v průběhu roku 2013. Můžete se opět těšit na špičkové české i zahraniční umělce, pestrou dramaturgii, setkání se zajímavými osobnostmi ze světa kultury i na zvýhodněné abonentní vstupenky na celý festival. **Děkujeme za podporu všem našim partnerům i spolupořadatelům a v roce 2013 se opět těšíme na shledanou ve festivalových městech - Dobrušce, Opočně a Novém Městě nad Metují.**          «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova